Jeste li znali?
Prosječno godišnje trošimo oko 1.000 plastičnih vrećica. Bacimo li plastičnu vrećicu u prirodu, njena razgradnja traje između 100 i 1.000 godinu. Svake godine više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine nakon što pojedu ili se zapetljaju u plastične vrećice.
Plastičnu ambalažu koja nije u sustavu povratne naknade (plastične vrećice, boce jestivog ulja, ambalažu prehrambenih proizvoda, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike te čaše i posude mliječnih proizvoda, čepove, plastične tanjure i pribor za jelo, najlonske folije i tetrapak ambalažu) može se odložiti u:
• Žutu vrećicu, koja se odlaže neposredno uz kontejnere (stambena zgrada) ili spremnike komunalnog otpada (obiteljska kuća)
• Reciklažno dvorište Diklo (Diklo bb)
• Mobilno reciklažno dvorište
Plastičnu ambalažu (plastične boce) koja je u sustavu povratne naknade može se odnijeti na bilo koje veće prodajno mjesto.

 

U žute vrećice se ne može odložiti plastičnu ambalažu od kemikalija i zapaljivih tvari, derivata nafte, sprejeva. Taj otpad treba odnijeti u reciklažno dvorište Diklo ili ostaviti u mobilnom reciklažnom dvorištu.
 
 

Žute vrećice mogu se dobiti u Čistoći i u trgovačkim centrima Plodine. Provjerite raspored odvoza žutih vrećica, kako biste odvojeno prikupljenu plastiku na vrijeme pripremili za odvoz.

Prije odlaganja bilo kojeg plastičnog artikla, poželjno je da se proizvod ispere.

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

„Zato što volim Zadar“ u finalu izbora 10. Grand PRix HUOJ-a

Stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću objavio je popis finalista završnice izbora za najbolje komunikacijske projekte. U kategoriji Grand PRix za...

Usvojen Plan gospodarenja otpadom RH 2017.-2022.

Na sjednici Vlade RH 5. siječnja 2017.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održane dana 5. siječnja 2017. godine, usvojen je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine. Plan gospodarenja otpadom Republi...

Mogućnosti financiranja projekata udruga u 2017.

22.12.2016. u Gradskoj knjižnici Zadar

U četvrtak, 22. prosinca 2016.godine, s početkom u  10:00 sati, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održati će se radionica na temu „MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA PROJEKATA UDRUGA...

Moj Zadar bez azbesta

20.12.2016.

Obavještavaju se građani da će se u utorak 20. prosinca 2016. u VIP dvorani Športskog centra Višnjik, Splitska 3, s početkom u 18.00 sati održati edukacija pod nazivom „MOJ Z...