Jeste li znali?
Prosječno godišnje trošimo oko 1.000 plastičnih vrećica. Bacimo li plastičnu vrećicu u prirodu, njena razgradnja traje između 100 i 1.000 godinu. Svake godine više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine nakon što pojedu ili se zapetljaju u plastične vrećice.
Plastičnu ambalažu koja nije u sustavu povratne naknade (plastične vrećice, boce jestivog ulja, ambalažu prehrambenih proizvoda, destilirane vode, sredstava za čišćenje i pranje, kozmetike te čaše i posude mliječnih proizvoda, čepove, plastične tanjure i pribor za jelo, najlonske folije i tetrapak ambalažu) može se odložiti u:
• Žutu vrećicu, koja se odlaže neposredno uz kontejnere (stambena zgrada) ili spremnike komunalnog otpada (obiteljska kuća)
• Reciklažno dvorište Diklo (Diklo bb)
• Mobilno reciklažno dvorište
Plastičnu ambalažu (plastične boce) koja je u sustavu povratne naknade može se odnijeti na bilo koje veće prodajno mjesto.

 

U žute vrećice se ne može odložiti plastičnu ambalažu od kemikalija i zapaljivih tvari, derivata nafte, sprejeva. Taj otpad treba odnijeti u reciklažno dvorište Diklo ili ostaviti u mobilnom reciklažnom dvorištu.
 
 

Žute vrećice mogu se dobiti u Čistoći i u trgovačkim centrima Plodine. Provjerite raspored odvoza žutih vrećica, kako biste odvojeno prikupljenu plastiku na vrijeme pripremili za odvoz.

Prije odlaganja bilo kojeg plastičnog artikla, poželjno je da se proizvod ispere.

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

Grad Zadar i ove godine dobitnik priznanja EKO CROPAK za doprinos zaštiti okoliša

Grad Zadar je za projekt „Ponovo koristim stare stvari“ dobio nagradu EKO CROPAK 2017 u kategoriji „Cjeloviti doprinos zaštiti okoliša“.

CROPAK nagrade dodjeljuju se već četrnaestu godinu za redom za izbor najbolje ambalaže, ambalažnog materijala, stroja i uređaja za proizvodnju ambalaže, a od prošle godine uvedena je i ka...

Javni poziv vlasnicima/korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest

Rok za dostavu 7. srpnja 2017.

Na mrežnim stranicama Grada Zadra, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, objavljen je Javno poziv vlasnicima/korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest. Ovim pozivom...

Novost iz Čistoće d.o.o.

Eko taksi će na vratima preuzimati otpad od ugostitelja

Čistoća d.o.o. Zadar pripremila je novu uslugu za predstojeću sezonu namijenjenu ugostiteljima koji posluju na Poluotoku, s kojom će započeti već ovaj mjesec. - Po pozivu vlasnika ugostiteljskih ...

Zelena čistka 2017.

22.4.2017. Musapstan

Grad Zadar, UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša i Udruga "Eko-Zadar i ove godine organiziraju ekološku akciju "Zelena čistka", u suradnji sa Zadarskom županijom, Hr...