Jeste li znali?
Jedna tona novog papira proizvodi se korištenjem čak četiri puta više stabala, 1 250 puta više vode te gotovo dvostruke količine energije nego što je potrebno za proizvodnju jedne tone recikliranog papira.
Papir, novinski papir, papirnatu i kartonsku ambalažu, uredski papir, kataloge, časopise, prospekte te sav ostali papirnati otpad koji nije zauljen ni uprljan mogu odložiti ili odnijeti u:
• Kontejnere s plavim poklopcem na javnim površinama
• Plavu vrećicu, koja se odlaže neposredno uz kontejnere (stambena zgrada) ili spremnike komunalnog otpada (obiteljska kuća)
• Kutije za odlaganje papira u tvrtkama i poslovnim prostorima
• Reciklažno dvorište Diklo (Diklo bb)
• Mobilno reciklažno dvorište

U spremnike, kontejnere, vrećice i kutije za papir i karton ne mogu odložiti tetrapak ambalažu, fotografije, plastificirani, zauljeni ili metalizirani papir, maramice ili pelene.
Prvom zgodnom prilikom ove materijale mogu predati u reciklažno dvorište Diklo ili u mobilno reciklažno dvorište.

 

 
 

Plave vrećice mogu se dobiti u Čistoći i u trgovačkim centrima Plodine, a kutije mogu zatražiti od Čistoće. Provjerite raspored odvoza plavih vrećica, kako biste odvojeno prikupljeni papir na vrijeme pripremili za odvoz.

Prije odlaganja je potrebno sa svih papirnatih proizvoda odvojiti ljepljivu traku, spajalice i slične materijale. Zauljen, metaliziran papir i maramice nije moguće reciklirati.

Na internetskoj stranici recikliraj.hr možete pronaći informacije o tome kako kod kuće reciklirati papir.

 

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

„Zato što volim Zadar“ u finalu izbora 10. Grand PRix HUOJ-a

Stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću objavio je popis finalista završnice izbora za najbolje komunikacijske projekte. U kategoriji Grand PRix za...

Usvojen Plan gospodarenja otpadom RH 2017.-2022.

Na sjednici Vlade RH 5. siječnja 2017.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održane dana 5. siječnja 2017. godine, usvojen je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine. Plan gospodarenja otpadom Republi...

Mogućnosti financiranja projekata udruga u 2017.

22.12.2016. u Gradskoj knjižnici Zadar

U četvrtak, 22. prosinca 2016.godine, s početkom u  10:00 sati, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održati će se radionica na temu „MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA PROJEKATA UDRUGA...

Moj Zadar bez azbesta

20.12.2016.

Obavještavaju se građani da će se u utorak 20. prosinca 2016. u VIP dvorani Športskog centra Višnjik, Splitska 3, s početkom u 18.00 sati održati edukacija pod nazivom „MOJ Z...