Želite li pravilno zbrinuti građevinski otpad, najbolje ga je odvesti na Odlagalište otpada Diklo, gdje će biti pravilno odloženo. Građevinski otpad se ne smije odlagati u spremnike za glomazni otpad. Građevinski otpad je otpad nastao prilikom gradnje građevina, rekonstrukcije ili uklanjanja postojećih građevina te otpad od iskopanog materijala koji se ne može ponovo upotrijebiti.

 

 

Građevinski otpad moguće je besplatno odložiti na Odlagalište otpada Diklo, ukoliko ga sami dovezete u osobnom vozilu ili u osovinskoj prikolici za osobna vozila. Pojedinačni komadi građevinskog otpada ne smiju biti veći od 40 cm. Ukoliko građani s izvršiteljem građevinskih radova dogovore da će ta osoba ili tvrtka zbrinuti nastali građevinski otpad, preporučamo da se od izvršitelja zatraži potvrda o pravilnom zbrinjavanju otpada.

 

Građevinski otpad iz kućanstva

Građevinski otpad može nastati u kućanstvima, prilikom manjih radova ili renoviranja, koje obavlja sam vlasnik. Pod tu vrstu otpada, koji ne smije težiti više od 200 kg, spadaju beton, cigle, crijep i pločice, keramika, izolacijski materijali koji sadrže azbest i(li) ostale opasne tvari, građevinski materijali koji sadrže azbest, građevinski materijali na bazi gipsa (uključujući i materijale onečišćene opasnim tvarima).

 

Građevinski otpad koji sadrži azbest

Građevinski otpad koji sadrži azbest (salonitne ploče, vodovodne cijevi, izolacijske ploče, razna azbestno-cementna galanterija i sl.) moguće je odložiti na Odlagalištu otpada Diklo, na kojem se nalazi posebna kazeta za odlaganje i zbrinjavanje azbesta, čime se sprječava njegov jako negativan utjecaj na okoliš. U građevinama se azbest nalazi u raznim oblicima, a uklanja se isključivo kod rušenja i obnova. Vlakna azbesta, koja su mikrometarske veličine, se udisanjem akumuliraju u plućima. Sve vrste azbesta uzrokuju karcinom i ubrajaju se u kancerogene tvari prvog razreda. Najviše se azbesta nalazi u krovnim pokrovima tzv. salonit pločama tvornice Salonit koja je proizvela 7,3 milijuna tona ploča u bivšoj državi.

Ako posjedujete veće količine građevinskog otpada koji sadrži azbest, kontaktirajte ovlaštenog sakupljača azbestnog otpada, prema informacijama s popisa ovlaštenih sakupljača građevinskog otpada koji sadrži azbest te zbrinite sav neželjeni građevinski azbestni otpad bez naknade.

 

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

„Zato što volim Zadar“ u finalu izbora 10. Grand PRix HUOJ-a

Stručni žiri 10. dodjele nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću objavio je popis finalista završnice izbora za najbolje komunikacijske projekte. U kategoriji Grand PRix za...

Usvojen Plan gospodarenja otpadom RH 2017.-2022.

Na sjednici Vlade RH 5. siječnja 2017.

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske, održane dana 5. siječnja 2017. godine, usvojen je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine. Plan gospodarenja otpadom Republi...

Mogućnosti financiranja projekata udruga u 2017.

22.12.2016. u Gradskoj knjižnici Zadar

U četvrtak, 22. prosinca 2016.godine, s početkom u  10:00 sati, u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, održati će se radionica na temu „MOGUĆNOSTI FINANCIRANJA PROJEKATA UDRUGA...

Moj Zadar bez azbesta

20.12.2016.

Obavještavaju se građani da će se u utorak 20. prosinca 2016. u VIP dvorani Športskog centra Višnjik, Splitska 3, s početkom u 18.00 sati održati edukacija pod nazivom „MOJ Z...