Imate li u nekom kutku ormara odjeću koju gotovo nikad ne nosite, koju ste prerasli, koja vam se više ne uklapa u modni izričaj?

Nemate li više mjesta u kuhinji za spremanje starih krpa, stolnjaka, ubrusa?

Osvježavate li spavaće sobe novom posteljinom, dekom, jastucima?

Svaku od ovih situacija možete riješiti tako da stare tekstilne predmete koji više ne želite koristiti, ali još uvijek imaju upotrebnu vrijednost, donirate nekoj udruzi ili ih pravilno odložite u spremnike za tekstil u odlagalištu otpada Diklo.

Sve vrste odjeće (majice, košulje, veste, hlače, traperice, suknje, kapute, jakne, donje rublje, čarape), obuće (cipele, čizme, sandale, obuću za sport, japanke, klompe) ili neke treće vrste tekstila (automobilske presvlake, radnički kombinezoni, krpe,  građevinski, kućanski tekstil,…) prije odbacivanja pokušajte donirati ili prenamijeniti. Zaključite li da neki proizvod više ne može koristiti, na slici ispod pronađite informacije o tome gdje ga možete odložiti.

 

 

Odjeću i obuću, koju više ne namjeravate koristiti, možete odnijeti u:

  • spremnik za tekstil na zelenim otocima
  • reciklažno dvorište Diklo
  • u mobilno reciklažno dvorište
  • trgovine H&M, C&A (odjeća i obuća) ili u Intersport (samo odjeća)

Kada se odvozi otpad

Provjerite rasporede odvoza pojedinih vrsta otpada kako biste bili sigurni da vaš otpad bude pravilno zbrinut.

Gdje mogu odložiti otpad

Saznajte na kojim se sve lokacijama u Zadru nalaze zeleni otoci, reciklažno dvorište te mobilno reciklažno dvorište.

Prijavi divlja odlagališta

Divlja odlagališta otpada veliki su problem za okoliš i društvo. I dok ta odlagališta jako lako nastaju, posljedice su dugotrajne.

Akcije prikupljanja otpada

Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom, člankom 40. propisana je procedura prijave akcija prikupljanja otpada.

Vijesti

Grad Zadar i ove godine dobitnik priznanja EKO CROPAK za doprinos zaštiti okoliša

Grad Zadar je za projekt „Ponovo koristim stare stvari“ dobio nagradu EKO CROPAK 2017 u kategoriji „Cjeloviti doprinos zaštiti okoliša“.

CROPAK nagrade dodjeljuju se već četrnaestu godinu za redom za izbor najbolje ambalaže, ambalažnog materijala, stroja i uređaja za proizvodnju ambalaže, a od prošle godine uvedena je i ka...

Javni poziv vlasnicima/korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest

Rok za dostavu 7. srpnja 2017.

Na mrežnim stranicama Grada Zadra, Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša, objavljen je Javno poziv vlasnicima/korisnicima građevina u kojima se nalazi azbest. Ovim pozivom...

Novost iz Čistoće d.o.o.

Eko taksi će na vratima preuzimati otpad od ugostitelja

Čistoća d.o.o. Zadar pripremila je novu uslugu za predstojeću sezonu namijenjenu ugostiteljima koji posluju na Poluotoku, s kojom će započeti već ovaj mjesec. - Po pozivu vlasnika ugostiteljskih ...

Zelena čistka 2017.

22.4.2017. Musapstan

Grad Zadar, UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša i Udruga "Eko-Zadar i ove godine organiziraju ekološku akciju "Zelena čistka", u suradnji sa Zadarskom županijom, Hr...